Salon Haapajaloste - Materiaali

Haapa materiaalina

Haapa on perinteinen saunanlaudepuu, koska se ei johda lämpöä eikä siten kuumene samalla tavalla kuin moni muu puulaji. Se ei myöskään tikkuunnu ja on sileä ja miellyttävä istua. Haavassa lehtipuuna ei ole pihkaa ja se on siten miellyttävä saunan rakennusmateriaali. Se on myös kauniin vaaleaa. Hoidettuna haapalauteet kestävät hyvin. Haapa on kuivuttuaan ja maasta eristettynä melko lahonkestävää. Haapaa käytetään nykyään saunoissa ja muissa kosteissa tiloissa myös lämpökäsiteltynä.

Perinteisesti haavasta on tehty muitakin hirsirakennuksia, kuin saunoja. Haapahirsi patinoituu kauniin hopeanharmaaksi ja on käsittelemättömänäkin hyvin säänkestävää. Kaunis vaalea haapa sopii erinomaisesti myös rakennusten sisäseinien pinnoitteeksi.

Haavasta tehdään puutarhakalusteita, koriste- ja käyttöesineitä, veneitten istuinlautoja ja laitureita sekä urheiluvälineitä (esim. jääkiekkomailojen varsia). Perinteisesti haapaa käytetään kirkkojen paanukatoissa, aidoissa, pärekatoissa, seinäpinnoitteina, hirsirakennuksissa, tulitikuissa, hammastikkuina, jäätelötikkuina sekä haapioina. Haavan tieteellinen lajinimi tremula tarkoittaa värisevää.